The Keeping of Things

The Keppings of Things

 

Vad är Castigues behållning?

The Keepings of Castigue I – “På Dragon Accord”

The Keepings of Castigue II – “En högre tunga”

The Keepings of Castigue III – “En natt med fem röster”

 

Detta är inte tänkt att vara ett memoar. Ändå måste jag dela en del saker om mig själv.

 

Några fångarvänner har noterat att jag faktiskt når livet på kvällen och trots den otillräckliga ojämnheten anser jag att de är försiktiga att räkna med en tro som riktar sig till en välvilja om hur man berättar för detta, min ödmjuka “valv “av Terminus historia – och några saker bortom.

 

Jag har alltid beundrat de namnen som har talats i detta kontor, för jag anser mig inte för anseende eller ens beaktande. Jag var aldrig tänkt att bära pansar och jag var aldrig tänkt att hålla en titel. Ändå har jag stått anklagad som en tjuv, blasphemer, usurper och allmänt missnöjd i flera domstolar och en tribunal (även om jag i de flesta fall lyckligtvis frikändes och i en räddades). Mer än en gång har jag blivit kontaktad av obestridda män med erbjudanden för att höja min status genom att “helt enkelt” spela in händelser mer eller mindre positivt. (För det första är Festus of High Brace ett bedrägeri, åtminstone den här dagen. I åren jag förutsåg honom en följeslagare i arkivets hängivenhet och en vän utanför den. Tyvärr, som för många, har han hört ljudet av guld att föredra i sidled och spinna sina myter för en skälig vinst. Jag säger detta bara för att bjuda läsarens varning om han eller hon ska försöka kombinera våra respektive samlingar – och också skämma honom). För detta ändamål tillåter jag knappt mig själv att ta några beskydd, för jag är en normal man och rädsla även äkta vänlighet kan otillbörligt lätta på sanningens vikt och dölja min uppmärksamhet. Mitt liv har ofta varit hotat, mer av “adel” och mindre ofta av pilferare, men jag kan inte tillåta missförstådd verkan mitt arbete mer än generositet.

 

Återkallelse är en ritual som deltar i sann upptäckt, verkar det. Jag har haft två affärer brända till stenarna i marken. Fyra kistor stulna, även om man var helt fylld med stenar och en annan riggad med en genial fälla av inflammatoriskt lövträd och tonhöjd (till betydande pris med betydande resultat). Jag har blivit förhäxad, förbannad, hemsökt, jagad, piskad, utvisad, exkommunicerad, fängslad och kort slavad. Ändå har Terminus alltid beviljat att jag sover i hennes företag och det är min uppfattning att en viss suverän närvaro vill bevaka alla dessa värdefulla saker – jag tror verkligen att jag är bevarad för detta ändamål.

 

Så vad heter jag, eller snarare – vem är jag? En förtjust vän, en avskedsvän, kallade mig en gång en “a loomer of ledgends”, som är ljus men ganska oreparabel. “Loomer” ringer som falskt guld, vilket är den värsta typen. Och även om det finns många haglar från mängden stammar, klaner, riken och så vidare som jag gärna svarar, så passar ingen så mycket rollen som mannen. Och det är därför jag håller med att hålla Keeper-kontoret – men lika snabbt ber det fortsätter bortom min hållning. För när jag äntligen deponeras bland de döda, kommer denna värld fortfarande att kräva att komma ihåg. Därför skriver jag det hela och ber om att man får skicka en annan följeslagare för att inte undersöka min studie. En som verkligen är upplyst av samma iver, benägen att offra för den mest nödvändiga förvaltningen. Men sådana personer är sällsynta än någon ädelsten, runor eller stavning …

 

Således tills jag dör

 

Målvakten

 

Vad är Castigues behållning?

“The Keepings of Castigue …

 

Dessa iögonfallande små bokstäver har kostat mig mer fara än en hel hyllning av böcker på High Summoning, eller till och med tre volymer som listar varje känd Dragon på Terminus.

 

… och jag returnerade nästan dem, inte jag? Till deras ägare, en ättling av den unga Narsers linje – så grant sökt var den här samlingen under de första månaderna … Tack och lov har jag nu betraktat gåvan med kärlek och ömsesidig nytta.

 

Så kallade jag dem efter Narian och jag läser ofta Castigue och Kaolyen Greyborne ord, mer än de flesta av de skrifter jag har ackumulerat. Deras släktskap var emblematiskt för vad de som krävde Terminus desperat krävde under dödskriget. Och om än oavslutat, höll deras hängivenhet att dechiffrera Dragon Accord en broderlig ödmjukhet, som saknas i nutiden.

 

Jag tar upp sann vänskap från dessa elastiska sidor och insikten som de lånar är matchlösa.

 

… Jag är rädd – och i … en sådan tyst underbarhet som jämnar sig i en tid i Terminus historia som tyvärr är underdokumenterad. ”

 

The Keepings of Castigue I – “På Dragon Accord”

Kaolyen,

 

Min kollega och min vän.

 

På din förfrågan är detta vår senaste översättning av dokumentet som vi heter “The Dragon Accord”. Medan jag måste stressa detta är en fällbar och ofullständig ansträngning, känner vi oss en exakt, men oroande bild uppstår …

 

Överenskommelsen utesluter även din ras ankomst. Det här är kanske en smal uppenbarelse för dig, eller ingen alls. Ändå är det vår uppmärksamhet, eftersom avlägsna trummor hämtar stridens tillvägagångssätt. Till sådana djup fick vi exceptionellt stöd av dwarren av Khadassa – det är … först. De delade ett antal pergament, kartor och ritningar som gav oss de första fotfästena i dragons tungans nyanser. Utan dessa stycken skulle vi sifting tomes fel, eller sämre, brazenly felaktiga. Men den här anslutningen har sedan länge avbrutits – jag är rädd för att den växande konflikten kanske har nått dem tidigare än de förväntade sig.

 

Myren har varit i stor utsträckning oåtkomlig. Helt obekvämt, faktiskt. Hur de kan lida för att bo så nära till Ogres är ett mysterium. Ändå är jag tveksam att de skulle bidra. Vi hade planerat en expedition i öst när snön tinade. Vårt mål var att nå Gintos stammar – jag hänvisar till The Remnant. Det är dimma – våra senaste rapporter om sina bosättningar är nästan 3 år, och de verkar vara en återkommande order som fokuserar på riket ännu längre österut. Jag är övertygad om att de skulle belysa mycket om vi bara kunde låta skrifterna framför dem. Jag tvivlar på att vi får en sådan möjlighet.

 

Slutligen är det inte utan någon mått av inre konflikter som jag konfronterar dessa skrifter till dig. Ett kritiskt fåtal i auktoritet över mig skulle föredra all sådan information förblir gömd i våra salar. Ändå har jag valt att försumma sitt godkännande. Jag är säker på att deras agenda inte är självisk, utan beror på en djupare, förvärvad oro. Jag vet att detta dokument har väckt mycket intresse … allvarligt så. Vi har förlorat några mycket snygga män och kvinnor, mer begåvade än mig själv, till tragiska händelser jag föredrar att se som en chans. Keener sinnen har föreslagit avsikt. Deras ansträngningar lever vidare i de översättningar vi har fått, men deras dödar skyddar mina medvetna rörelser över den här sidan. Jag varnar dig med respekt, men uppriktigt, att delegera denna forskning noggrant.

 

Var alltid vaken över dig själv. Trots att jag är begravd i mina studier är jag ganska medveten om kaoset som växer i nästan alla hörn av denna planet. Mycket av Terminus skakar runt oss; Jag vet att du känner det skarpare än mig själv. Om denna tidning hittar dig alls, låt den hitta dig bra. Jag önskar insikten om dina uppfattningar.

 

Jag avgår nu för Khadassas dvärgområde. Jag har kommit med några tillförlitliga kartor eller kartor och måste gå igenom land med okänt hot. Du vet det här och var snäll att erbjuda mig Alven eskort. Om det finns en chans att återvinna Dvärghjälp i denna insats är det värt att risken för mig att gå – men vi är uppriktiga kompisar. Ska jag min resa misslyckas eller dvärgarna inte lånar oss något, faller det för dig – om du inte kan låsa upp drake tungan, fruktar jag att det här dokumentet inte kommer att öppnas för någon.

 

Din kollega i denna strävan,

 

Narian Castigue, 473 I.H.

 

Narias anteckning: Min sista upptäckt före avgången var att dra slutsatsen att detta verkar vara skrivet i Drak’Elrin, en “djupare” och mer dunkel drake tunga än Drak’Fane. Det är möjligt att detta kan vara ett högre språk. Visst har det bidragit mycket till vårt problem att översätta vidare.

 

Översättningen börjar …

 

Till Rok’Nhilthamos, Dragon King,

av Rok’Tsuntyensire, First Dragon King

 

The Keepings of Castigue II – “En högre tunga”

Narian,

 

Den dolda vägen genom vilken någon information i denna värld reser har bekräftat din närvaro bland dvärgarna – jag är lugn. Ge Khadassa mina uppriktiga hälsningar; Jag har försummat det frusna landet för länge.

 

När det gäller dessa skrifter är jag förvånad över att du kunde nämna skillnaden mellan Drak’Elrin och Drak’Fane. Men vad du måste förstå är att Drak’Elrin inte bara är en upphöjd dialekt av drake-tungan. Medan Drak’Fane är deras vanliga språk och Drak’Seun Reignborns språk (Drak’Elrins prinsar), är Drak’Elrin helt avsett.

 

Under århundraden av studie sedan anländer på Terminus, har alverna lärt sig att Drak’Elrin är Drake Kingens Signet-tunga själv. Det är ett förstärkt tal, överbelastat med förtrollning. Vi är inte säkra på om det någonsin talas högt, men det är ofta uppmanat av skäl som detta. Enkelt: det här är ett språk med oöverträffad arcanskryptering. Tyvärr går vår kunskap inte längre. Även denna förståelse informerades endast av inskriptionerna på de väderländska gränsstolarna som en gång markerade varje Reignborns land, men det var länge sedan.

 

När jag återkommer till frågan om detta Dragon Accord, litar jag på att du har arbetat mycket i dina översättningsinsatser, med hjälp av de mest begåvade skriftlärarna till ditt förfogande. Ändå erkänner jag det kopia du skickade var … oklart – därför måste jag anta att dokumentet du har är inte originalet. Men till min förvåning visade dessa scribalfel serendipitously snällt av skäl som inte kan leda oss till den väg som vi hoppats på – åtminstone inte direkt.

 

Vad som helst i detta Dragon Accord måste vara av otänkbart värde – det talar säkert om agendor bortom vår uppfattning. De längder som den bevakas av Drak’Elrins gamla kraft är svindlande, med ett grepp långt hårdare än jag kunde förutse. Min intrig har blivit väckt, och i hög grad så.

 

I isolerade insatser, med hjälp av vår högsta thaumaturge, arbetade jag initialt över transkriptionen du skickade mig för att hitta fel. När jag började rätta till dem uppenbarades det äkta Accords glädje och grymheter. Vårt första engagemang lämnade oss livligt för att hålla dokumentet intakt alls, eftersom det omedelbart omvandlades till en liten boll – tung som ett järnbleck, men kondenserat mindre än en mindre juvel. Att arbeta på natten kunde vi skicka dokumentet till sin rätta form.

 

På grund av denna oroväckande händelse bestämde jag mig för att göra ett antal ytterligare kopior av pergamentet. Ändå fann jag att en sådan bisarr vändning hade spelats igen: även när jag skrev kopiorna, om det fanns mer än två bredvid varandra – försvann den första inskriften helt. Till min olycka kunde jag bara fastställa detta efter mycket slösad ansträngning och nästan en poäng av torra, tomma sidor.

 

När jag övervägde dessa saker slog det mig:

 

Så kraftfull är denna Drak’Elrin-magi att enbart en kopia av dess symboler skulle framkalla den fulla skyddande kraften i originalet, varhelst det ligger på planeten …

 

Jag vände mig snabbt till experiment av den typen, förtrollad av vad jag kunde lära mig:

 

När jag hugg några av symbolerna på en remsa torr ek, skulle det inte brinna. Inte först. Trots att den svimmade i flammor, hämtade jag den två gånger utan att hända. Men efter en kort tid försvann mina etsningar. Varför? Jag kan inte säga, men efteråt fångade bandet direkt.

 

När jag skrev på färskt pergament kunde jag dämpa dokumentet i vatten, lera, akta gifter (från avstånd) och andra liknande flytande sorter – och ändå var pergamentet obehandlat, inte färgat eller åtminstone mörkt. Inte ens en droppe ritade upp i papperet. Denna motståndskraft bleknade igen när bläcket försvann. Det handlar om att inte vara en drake.

 

Mina ord låter slutliga, som de borde. Men jag hoppas att mitt svar kanske på något sätt öppnar en annan dörr, inte utesluter en överdriven klädsel.

 

Reagera som du kan. Jag kommer att göra resan till Resterna i ditt ställe, även om jag har skäl bortom överenskommelsen för att söka dem …

 

Vid min återkomst måste jag flytta närmare vår stad. Min närvaro i rådet kommer att vara för nödvändigt, eftersom det finns rykten om konflikter som kan hota varje region, ras och rike. Jag är inte säker på nog, men vet det här: dörren som du är fri att uttömma i den här strävan avslutas.

 

Var vis.

 

Kaolyen Greyborne, 474 I.H.

 

Nyligen höll vi vårt fästvapen. Innan skyttens försök skrev jag bara två symboler från Accord till baksidan av ett av målen – tunna, rena slag. Sann att bilda, när pilarna flög in i detta mål såg de i alla vinklar, men aldrig genomborrade. Lyckligtvis bleknade bläcket innan målet blev inspekterat av nyfikna tjänstemän.

 

Jag blev övertygad, nästan förvirrad med dessa test, eftersom varje bekräftelse verkade som ett finger ligga på det sanna avtalet. I min ungdom skulle jag ha älskat dessa mysterier långt mer än deras svar, och jag skulle inte ha varit till nytta för dig. Graciously har jag bott tillräckligt länge för att känna mig själv …

 

Min vän, jag bekänner att dvärgen kanske inte hjälper dig i den här insatsen. Sannerligen vet jag att de inte kan. Vi är vid ett dödläge som inte kommer att bli vunnit genom att ackumulera känsliga skrot av översatta perkler, dechiffrera runor, avlägsna hela tomes eller tilltala visdomar. Det handlar inte om mer forskning. Det är inte ens en fråga om magi, Narian.

 

The Keepings of Castigue III – “En natt med fem röster”

Kaolyen,

 

Förlåt mina ord om de är spridda och mitt bläck om den smutsar, för jag har just tagit en utbildning i skyndsamhet, och om jag nästan inte lever eller är helt säker, är avståndet jag har rest från skadan ännu att ge mig vila.

 

Jag borde säga att vi har rest. Okej – låt mig berätta hela berättelsen …

 

Ditt senaste svar var uppskattat, men definitivt svårt att acceptera. Jag hällde över varje linje i ökande elände. Till och med mitt i dessa hallar i Khassassas Oldassan-citad, med sina rena och glänsande prestationer av ansträngning och design som glödde som en oändlig gryning, lämnade dina slutsatser mig upprörda och glädjefulla.

 

Min första lösning var att söka efter varje förbindelse jag hade gjort bland dvärgarna för inblick i vårt nya dilemma. Detta var själviskt självklart och galen. Det gav mig ingenting och efter ett sådant utbyte med en äldre dvärg (som heter Oldurn tror jag) svängde jag min näve i ilska vid en stenstaty. Medlidande med mina fångar, han vände sig tillbaka till mig och löst ett mjukt men tydligt förslag …

 

“Kanske, Narian, du borde sluta fråga dvärgar om Dragons språk.”

 

Tittade på honom trampade långsamt ner i den öppna salen, mitt hjärta sparkade och jag bar en vild idé. Jag sprang till mitt rum, badade, inslagna min skadade hand (som fortfarande värker i den här fria luften) och beredd att hitta min egen väg till – ja det låter helt dumt nu, men – en drake.

 

Av providence förstördes denna önskan med nästa morgonvind och körde laken av tjock snö förbi min sängkammares fönster. Denna Citadel är hisnande, Kaolyen, och jag var tvungen att överväga den starka vintern som skyddar mig från. En sådan vildmark låg av Khadassas gräns och jag visste ingen väg på den, genom den, eller vägen till något som en drake. Jag började ifrågasätta min lösa, även mina känslor. Dumhet snubblade över mig på ett sätt som jag kände som en pojke när han först presenterades med sanna krigsmän, och att inse att mitt träsvärde var för tråkigt för att dela allt annat än luften …

 

… Jag var ett barn när jag först skymtade en drake. Jag hade en fascination med Terminusfåglarna, och de skogbevuxna sletterna kring Havensong är starkt befolkade med dem. Jag var uppe i en sådan lund när en skugga föll över mig, alltså hela lunden förmörkades av ett flyktigt mörker. Högre än de dimmiga molnen som svävar runt roansna, flög djuret och cirklar två gånger som jag observerade. En enkel, ljudlös grå drake, segling på vindströmmarna som strömmar genom skyn. Denna titan, massiv men obekväm bland värdens drake, glider som den minsta mågen. Mina ögon jagade efter det, och trots att jag sprang rasande, föll min blick andfådd när den korsade öster i långsamma och lätta slag, tills jag inte kunde se det längre.

 

På morgonen vaknade jag till den här vintern, efter att jag skällde mig för att underhålla en sådan idé natten innan, sjönk jag i sjukdom och något som sorg. Jag vägrade mat, färska kläder och allt utom mead. (Det var inte bara övertygelse. Oldassan-dvärgarna brygger den med något annat än honung. Starkt men inte surt och varmt som att dricka flamma först men slutar med en chill.) Dagarna gick, hur många jag är nej längre säkert, för de rullade alla som wobbly sfärer mellan mina fötter och stengolvet. Svagt passerade jag över dem, vanligtvis i min säng.

 

Jag hade så underliga drömmar på kvällarna, som ofta vaknade i svett panik. Men mitt i en fredlig natt skakades jag vaken av en figur med huva, till synes Dvärg, med en röst som jag inte kände igen.

 

“Stå upp, snabbt. Det finns varma beläggningar på den andra sidan av din säng. Sätt dem på dem alla och med stor hast. ”

 

Jag kände mig inte nödvändigt att invända, så visst var denna röst och så osäker var jag att det inte var en annan nära-klar dröm. Kläderna var täta och tunga och bredvid en glödande eld gjorde de mig otroligt varmt. Den som vaknade mig återvände i ögonblick, skakade mig igen för att rusa med mina stövlar och obehagligt erbjuda att hjälpa, vilket jag vägrade.

 

Vi lämnade till hallen och sedan ner en korridor eller två. Snart var vi på platser som inte var kända för mig, vilket öppnade för djupet av Citadel som jag inte kunde ha föreställt mig.

 

Precis som jag kände behovet av att prata mina första ord på kvällen, min guide (jag var nästan säker på att han var Dwarven nu, på grund av hans statur) stannade innan en sömlös stenmur och plötsligt grep min handled.

 

“När jag går och du kan inte längre se mig, tryck. Höger … här. “Dvärgen pressade min hand på en helt okänd plats på den höga plattan som om den var tydligt markerad.

 

“När jag är avstängd, förstår du?” Jag nickade på detta. “Bra.” Dvärgen pausade och studerade mig för en längd som jag kände mig nästan ovänlig, och antagligen märkte min rikliga svettning. På längden talade han: “Jag vill inte veta vad du är ute efter, men det här kommer att bli en livstid för första, mänskliga.”

 

Han pausade igen, andades, sedan vände sig bort muttra en handfull oskiljaktiga fraser, lämnade mig i nästan totalt mörker och min hand höll fast mot stenen. Således väntade jag, gäspade, och när jag inte längre kunde se honom, tryckte jag på

 

En sexsidig skiva av stenen gav, även om jag behövde båda händerna att trycka. När det här stycket glidde in i min armbåge, tog en helsidig dörr också in, som framträdde ur den sömlösa vaggan. Förvånad, jag gled mig till en nedstigande hall med ljuskronor bundna till varje vägg i volleyad array. Frigid air whistled runt mig från osynliga nedan och jag ansåg klädbestämmelserna mycket bra. Den dolda dörren förseglade sig sedan bakom mig. Snurra, jag lade en hand på den frusna stenen och stannade där en stund och lät mina fingrar springa över spåren och släta ställen. Med inget alternativ vände jag mig tillbaka till den gömda salen och steg ner stonecut-stegen för vad som verkade som en kvart i timmen.

 

Nära slutet av min härkomst började ett oväntat ljud infiltrera stillheten. Det var ganska alarmerande när jag kände igen det, men otvetydigt: ljudet kustvågor gör när de kliver mot rock. Jag blev påmindad om linjen från sjömans lymn som jag ofta hade hört inom Ru’lans taverna, “The Tides! En sång som aldrig sover. “Och i det ögonblicket begärde jag inte längre sömn, för mitt i natten började mitt sinne börja gryning. När jag lämnade det sista steget på ett tunt avstånd från en förtöjning såg jag en stor sträcka av hav med dimmig dimma på den och en tunn kust bortom. Under de flintdrabbade stjärnorna var harmonin en buffert till den bitande förkylningen.

 

Det var också en båt, inte mycket större än en vanlig jolleseglare. Det var övervakat av en mycket stor, konstigt placerad staty … med en huvsklänning som döljer sitt ansikte –

 

“God kväll, Narian of Havensong.”

 

En staty som nu talade, för mig själv.

 

“Ursäkta mig?” Jag utropade, och gjorde det, men nästan faller tillbaka i vattnet. “Jag – Jag ber er förlåtelse, herrn, herrn?”

 

Jag trodde att jag hörde en chuckle som svar.

 

Obehindrat av min förvåning och uppenbarligen mycket förväntat mig, visade han sig på båten.

 

“Tiden får inte missbrukas, ung Castigue.”

 

“Självklart” svarade jag, och noggrant förpliktigad. Hans röst var djup och rik, även när den var mjuk, nästan som om den stod upp från en stor grotta eller genom en magnifik katedral innan han förlorade sin mun, och förlorade aldrig sin fullhet.

 

Båten var starkare än jag hade förväntat mig. Det kände sig naturligt att sätta sig i bågen och jag såg den höga figuren in på ytan på ytan. Jag märkte vad jag trodde var en ganska bred hilt eller handtag lyfter hans yttermantel när han satt, strax bakom hans vänstra axel.

 

Vi satte oss på de lätta vågorna. Trots att det inte visste sig vid tiden, är jag fortfarande inte säker på hur exakt båten gick, för ingen av oss rodde. Det fanns inga åror eller seglar men vi jobbade väl. Min styrka följeslagare höll huvudet på en styrspaddel under hans högra underarm, som hållit oss på en exakt linje mot stranden och blev nu tydligare i avståndet. Jag började känna mig kall från brist på rörelse.

 

De brytande vågorna förutsåg att närma sig land och jag kunde nu skilja en annan figur, kluven och orörlig, stående på den snötäckta stranden. När vi gjorde land, ansåg jag de sista orden i dvärgen som vaknade mig och hur lätt jag hade samtyckt. Jag var nu i en ny värld, i nattens grop, med två okända kamrater som jag inte kunde säga ett namn mellan och absolut inte deras syfte. Min introspektion bröts, eftersom den på stranden lyfte upp huvudet för att erkänna oss. Under hans huva var tre distinkta, bärnstenliknande ljus, ljusa och kanske brinnande. De sattes i ett triangulärt mönster – två måste ha varit ögon, tänkte jag. När han talade hade hans röst det mest känsliga ekot av sig själv, en resonans som var nästan omärkbar –

 

“När du betonade den hemliga naturen i kvällens händelser, Khazas” började han “Jag trodde du skulle simma i stället för att riskera en båt.”

 

Jag var säker på att namnet måste ha pratats felaktigt.

 

“Om ditt folk hör av sin kung äventyrande mitt på natten … ja det skulle det inte göra.”

 

Detta håller jag till ditt förtroende, Kaolyen. När vi gick ut på stranden fann jag mig själv i strid med Oldassan-dvärgens höga dödar, den som de högt hänvisar till som Fader och ändå fruktar med perfekt respekt. Hans makt och skönhet var emblazoned i själarna i varje dvärg som jag hade stött på, så stor var offret av hans utövade odödlighet. Detta var min färjeman … Khazas, “The Refuge”? I det ögonblicket snubblat jag helt i den tjocka snön och tumlade nästan tillbaka i det isiga vattnet och tog alldeles för lång tid för att återfå mitt balans.

 

Barmhärtigt tog Khazas fullständiga skratt uppmärksamhet på min flailing, och den välskötta kommentaren från vår nyaste kamrat på min bekostnad höll dvärgkonungens skratt stabilt i flera ögonblick.

 

“Rel-Cirin, du smäller tal som en mästerkock.” Men när hans skratt avtog, föll en nykterhet på båda. Jag undrade om de skulle vara det enda skratt vi skulle dela på den här resan.

 

“Narian of Havensong, det här är Rel-Cirin of Su’Roa, Archai-ön.” Rel-Cirin sänkte sin huva fullständigt och jag märkte att den var av ett märkligt, nästan minerallikt tyg med lätta scrawls överallt, men det vilade sig som tyg på sina breda axlar. Strängarna i hans hår var vita, hued som snön under våra fötter. Av de tre brinnande fläckarna var två verkligen hans ögon, men de skummade i vägen för en juvel. Den tredje bränningen var centrerad mitt i pannan och de värsta värmens tunnaste vener spårade organiskt över hans ansikte och ritade från hans mun och ögon.

 

“Välkommen, Narian.” Han donned huven och började leda oss. “Mitt folk hör av ditt namn och den här natten tror jag.” Khazas rensade halsen. “Naturligtvis, inte för en tid.”

 

De två av oss följde honom till det snöiga landet. Jag säger dig väldigt lite av den här delen av resan, eftersom det var eländigt att uthärda och sanningsenligt, jag minns inte mycket. Jag vet att vi dragit en stund, mer än en gång trodde jag att jag hade sovit, även när vi gick. Det verkade som om nattens mörker var förstärkt, eftersom det fanns en dysterhet och skugga som hängde i luften. Det var bittert kallt och landet självt var frostkött. Mitt i dessa omgivningar förstärkte mina följeslagare från mina två kamrater, oavsett vad mystiska styrkor deras kroppar, förvandlade mig en gång till barnet med vapenstänger, och jag kunde inte förstå varför jag var där. För alla dessa timmar kunde jag knappt skilja vår riktning. På längden drog jag modet att stämma en fråga över mina fria läppar.

 

“Var, k-uh … King – eller, Rel-Cirin? … Var kan vi alla, de tre av oss … vart går vi över? “Båda dem saktade sin takt lite.

 

“Vi kommer att hitta dina svar, Narian,” svarade Khazas. Jag viskade uttalandet tillbaka till mig själv, långsamt insåg vad som menades. “Vi krossar Tenebrous Tundra, den stora bufferten mellan oss och Riket under, och gör det på natten för -”

 

“- vad?” Jag skär in. “Åh. Förlåt mig. Det är bara att det här verkligen inte är tundran som vi reste igenom på väg till Khadassa. Vad är Tenebrous? Och vilket rike kan eventuellt existera här? ”

 

Den stora krisen av iskristaller lånade ett spänt tempo till väntan. Rel-Cirins röst hängde i luften, som de dimma aurorernas band i himlen ovanför oss.

 

“Du behöver en kung, människa. Men du får inte ha alla kungens hemligheter. ”

 

Efter detta hikade vi tyst i en timme kanske. När vi gick, kom plötsligt ut ur den oändliga mirkan en tornad silhuett framför oss. När jag tittade mer försiktigt kunde jag se en rad av dem som fortsatte i avståndet; oavsett om det var is eller sten eller guld, så bisarrt mörkt var de jag inte kunde säga. Khazas röst bröt tyst.

 

“Hur lång tid tar det här?”

 

Rel-Cirin vred inte. “Moments, som jag sa.” Han leder oss på ett isigt blad, som om en frusen flod hade bildat en slingrande väg bland dessa häpnadsväckande klippor. Dvärgkungen fortsatte: “Och hur länge ska vi ha?”

 

“Det kan jag inte så enkelt säga,” svarade Rel-Cirin som han gjorde oss till ett stopp. Före oss var ett rent, oklippt ansikte av relativt höga klippor. Jag kunde nästan höra Archai-leendet, hans steniga armar sänkte den enkla men majestätiska huven. Men när jag tittade på Rel-Cirin närmar sig basen av den tornliknande stenen märkte jag ett onaturligt element på bergets yta.

 

Under månen verkade den dystra luften omkring oss som tunna som glimmers ljus flög ut över råstenen, som en explosion frusen i tid. Stigande högre än till och med Khazas sprängde detta i två vackra vingar, gjorda av inget annat än subtila metallkontrast i stenen. En väv, noggrann och invecklad, etsad på ett sätt som viskade av behärskning – omedelbart slående och ännu mjukt och dolt. Jag har sett ingenting som det på alla Terminus.

 

Khazas rensade halsen och slog helt bokstavligen mig bakom sig själv. För i min studie misslyckades jag att observera Rel-Cirins bråkade hållning, hans kappa och drapade vid hans sida. De tunna övre linjerna som spårade över hans ansikte skars i djupa röda och apelsinsnår över hans nakna, mörkmusklara rygg. Det var en livlig kontrast till de snygga flingorna av snö som faller och avdunstar i sin växande värme. Han släppte ut en låg rumpa, som ett vulkanbyggnadstryck.

 

När jag kikade ur Khazas klädsel såg det ut som om Archais händer sänktes i berget. Glittret i klippsidan började glöda. I ögonblick var varje sista metallflinga levande, förvandlad till en strålande och scintillating shimmer. Därefter började de strålande glittret att kappa in i själva stenen. De flög som sandkorn före en närmande storm, men i perfekt konsert. Deras kollektiva ljud var ett resultat av sizzles.

 

När slutligen den ljusa symfonin avslutade, gled jag på vad den gjorde. I en tremor vände jag ryggen till Khazas, men jag hörde den höga mortal andas och betraktade igen det företag jag var med. Jag tänkte på dig, Kaolyen och vår forskning. Även epok av våra folk, som mest har förlorat lusten att veta varför vi alla har bundits här till Terminus och förskjutna från våra respektive världar och riken. Jag har inte förlorat den önskan, och jag tror inte att du har det.

 

Jag stod där, mitt i de blekande lamporna som snurrade runt den tunga andas Archai, och krävde bilden som nu är synlig i den fortfarande rökningstenen: en skrämmande, bevingad drake.

 

”Tel’Nharssis. Snödraken. ”

 

Om Khazas ton var till och med en bråk mindre entusiastisk, hade synen svimmade mig. Ändå lämnade han mig i skakningar och strövade mot klippväggen och tog ljudlöst sin mytiska stora hammare från ryggen. Med ett enkelt slag han slog i hammarens huvud mot stenen och framkallade en skarp ring som avgränsade från klippkorridorerna runt oss. En passage öppnad som svar, flinging bred från inverkan.

 

“Alldeles överdrivet, kung.” Rel-Cirin satte på sig sin kappa, vattnet runt hans fötter vändes tillbaka till isen när det kyldes med sin kropp. Det såg jag att bladet fastnade i jorden. Han hämtade det och med en vridning av konstnärlig rutinmässig mantel i midjan, böjd i vinkel.

 

“Bara en knock, allmän. Du är snäll att låsa upp den här gamla porten. “Khazas skannade snabbt klippklipparna runt oss. Tystnad verkade inte lindra hans fokus. “Hur länge har vi?”

 

“En timme, kanske.” Rel-Cirin nickade vid Khazas hammare. “Var säker på att återvända med din” knocker “.” Då hittade jag en linje som var mest nyfiken – “The Ill Watcher har sett allt detta.”

 

Khazas producerade en personal under hans kappa. “Av det var jag säker.” Personalen såg ut som en enkel pinne i handen. Han slog det mot berget och slutet tändes. Hans ögon vände sig till mig, och han gav den med fingertopparna i min öppna handflata. Sedan knäböjde han lågt och hakade framför mig men ändå mycket längre.

 

“Jag varnar dig nu om honom, vi kommer snart att se, Narian.” Hans ögon drog mig in i hans egna, övervinna de stigande vindarna som vispade i mitt ansikte. “Oavsett hur han anser dig, hans oro är bara för sig själv. Glöm det inte. “Jag nickade kraftfullt. Han vände sig till Rel-Cirin och viskade, “Ett ögonblick”, försvann sedan i grottan.

 

Ensam gick jag mot Archai. “Är detta det enda sättet i?” Jag gräste handtaget på motsatta dörren, fingertopparna kände värmen.

 

“Nej,” svarade Rel-Cirin. “Men det är för oss.”

 

“Ah, jag ser. Tja, kommer den här draken att vara … kors när vi hittar den? Kommer så sent och oanmälda? ”

 

“Snödraken är nattlig.” Han lade en hand på min axel. “Och han vet redan att du är här.” Hans ord sväva igen över mig.

 

“Rätt”, täckte jag. “The Watcher” och allt det. “Jag kände oro, men hans ansikte var så stel som hans hud.

 

Khazas kom fram ur passagen och vinkade jag följer. Vid denna Rel-Cirin vände ryggen till öppningen och dvärgkonungen och jag gick in i mörkret.

 

Trots facklan (eller på grund av det) höll jag nära Khazas inuti grottan och insåg snabbt att ljuset var för mig, eftersom han inte behövde något behov av det. För första gången i vår resa hörde jag skrapan av rustning under hans yttre kappa och min hals åtstramade. Hela stället verkade smalt, även för en människa – hur den stora High Mortal manövrerades var ett testamente för hans fingerfärdighet. Varje steg var antingen fruset eller vått. Passagerna gavs till en konstant inandning av vindar, pipade in från osynliga sprickor i bergskorpan. Jag försäkrade mig om det här var orsaken till de ofta oroande ljuden som kom fram genom mängden mörka passager och tunnlar vi passerade.

 

Khazas takt kände mig som ett koppel runt min midja. Han kunde tala och klättra sig utan räckvidd till sin röst.

 

“Du bär detta ansedda dokument med dig nu, antar jag? Tragisk att ha kommit allihopa bara för vår hälsa. ”

 

Jag måste ha tystnat överraskad lite för länge, för Khazas röst mjukas. “Narian, om du har talat med en enda bra dvärg, har du talat till mig.”

 

“Jag gör det, herrn.” Mitt svar var jämförbart arbeta

 

Ja, Kaolyen, från det ögonblick som jag fick din “exakta” kopia av överenskommelsen, hade jag tillbringat det mesta av varje dag med den bunden runt min kropp, rullad upp i ryggen av min rygg, twinen cinched strax under mitt bröst – jämnt som jag sov. Det var fortfarande inbäddat mot min ryggrad när vi arbetade genom tunneln, och Khazas frågade inte längre.

 

Och så gick vår resa. Terrängen är sällan hjälpsam, men nästan aldrig ett hinder. Passagen sår, skakade, vända sig om sig själv och upphörde helt ibland. Men i de döda ändarna hade en otrygg utforskare skurit ut och stöttat en öppning, till synes åldrar före vår uppstigning.

 

“Du vet vägen bra,” kommenterade jag. “Det skulle trötta mitt sinne att minnas någonting på denna plats.”

 

“Jag vet vägen för att jag inte litar på mig,” svarade han.

 

Jag tillät tystnad återuppta. Även om jag inte kunde veta det var resan nästan komplett.

 

Vår ankomst på toppmötet var plötsligt. De tjocka väggarna rullade tillbaka och vårt perspektiv ökade omedelbart. Vindar krullade som vågor under ett djupt havsbyte, whistling och thrumming in från bortom vår syn.

 

Höjden var märkbar i snökastningarna, men jag kunde känna av höjden. Före oss var ett gränslöst svart som var för tätt för att facklan skulle genomborra. Men i de ögonblick när vindarna kastade månskenet över en förstörd struktur, något som sett övergivet altare. Pilar knäckt och toppar, de döda heliga element som har en crosshatch av djupa ärr.

 

Ut från detta bländande vindstråk, snö och ficklampa, blev vi hyllade innan jag kunde se några syn på vad som hälsade oss.

 

“Vad drar bergsskaparen upp till min lilla roost – ensam?”

 

Röstets ljud resonerar fortfarande i mitt sinne, levande och tydligt. Liksom klor över släta stenar slog orden i mitt öra och klickade melodiskt. Men de bosatte sig som en vagn full av aska, dumpade allt på en gång och skapade sitt eget väck. Kajen taket bakom oss förstärkte talet med vinden och jag kände mig omgiven av en osynlig jätte, som håller sig dold bakom natt och snöklädsel. Men i ögonblick kunde jag se en eterisk glöd av blågrön blixt som blixt i åska.

 

“Var eldspriten inte djärv nog att gå med dig? Piteous. Eller säkert några dvärgar skulle ha glädjat chansen att resa med sin Fader, vilket ger hemliga berättelser att passera ner genom sina linjer? Om du inte behövde behålla det här, o kung? ”

 

Om Khazas blev amused i det minsta, kvävde han det. “Kanske borde du gå in i ljuset, för du har miscounted numret framför dig.”

 

Detta utlöste odjuret till god effekt. Två vind vindar öppnade plötsligt framför oss, avsköljde snö som gardiner och knackade mig till marken. Och genom den öppna slöjan gick Dragon Tel’Nharssis mot oss, nerför det förfallna altarets trappsteg.

 

“Jag har saknat ingenting, Khazas.” Tel’Nharssis täckte hans missnöje. “Expound på ditt syfte, eller avvika.”

 

Jag vågar säga Tel’Nharssis paraded framför oss, en blandning av likgiltighet och bildskärm. Marken recoiled knappt när han rörde sig, varje tjockt ben stöds fullt av klovens fingrar. Elegant och fruktansvärt. Den villiga nedre höljet borde en inverterad krona av ryggraden, vilket gjorde sin kroppskontroll av organisk majestät. Hans övre hud rapporterade till askgrå och nära svarta. I det månblandade ficklampan glödde det som om det var en gång polerat eller vätska tinas och sedan fryst igen.

 

Hans vingar böjde sig i en vinkel när de stängdes, på ett sätt som jag bara sett i de stora svanarna som samlas inuti innergården i Havensongs Honor Gardens. När de öppnades verkade dessa flygarmar överdimensionerade. Lång och tunn, men annars bortom jämför, för jag har aldrig sett en annan skapad funktion som vingarna av en drake.

 

I nacken var det fascinerande blågröna ljuset, pulserande mjukt med sin röst. Längs halsen växte ryggraden i storlek och inriktning. De verkade vara gjorda av molnig is, och jag antar att djuret skärrade dem själv, ty de såg mer ut som ett dolkblad än spikar på en orm. Dessa sprang också längs ryggraden och försvann bakom kranens krans, minskade antalet men växte i storlek. Jag räknade åtta eller nio, några med tips avbrutna. De stod som upprättiga istappar, breda och vinklade tillbaka, vilket gav Tel’Nharssis en naturlig slankhet. Detta återkallade bilden på Archai-dörren, och jag trodde att den var underbart noggrann men ojämförlig för verkligheten.

 

Hans näsa var inte lång, men bar en passform som en sköld på spetsen som var grov och iriserande. Spjälkningsutstötningarna från näsborrarna och munnen krossade eller frös, jag kunde inte berätta i dimman.

 

När Tel’Nharssis släppte sin kropp och lade sig ned låste han berget under hans tyngd, och signalerade bortseenden. Hans kroppsställning echoed tristessen. I natura höll Khazas mot en kullrande sten som om det var en gemensam stol.

 

“Vi använder ditt språk,” började High Mortal. “Snarare, en av dem i synnerhet.”

 

Tel’Nharssis tittade inte ens på oss. “Fortsätt,” lyckades han.

 

Khazas nickade på mig med ögonen. Jag skakade huvudet mitt för kraftigt i bekräftelse.

 

“Vi är förskämda av Dragon Tongue Drak’Elrin, bra herrn, det är bra Dragon, herrn.” Jag fruktar att mitt huvud fortfarande nickade. “Vi söker desperat ditt råd för vägledning och belysning.” Tysta ögonblick passerade och jag kände min nervhållning som andedräkt i mina lungor.

 

“Vad är jag ombedd att göra, Khazas?” Jag trodde draken nästan förvirrad, men han fortsatte annars. “Att ta bort Drak’Elrinens majestät – för den här?” Hans skratt ringde genom mina ben. “Att mina djupet av Rok’Tsuntyensires regeringstid? Unfurl Rok’Mydrozphaels vridna implantation eller exponera på Syn’Vhaerulythes fanatiska opus – som en gemensam skollärare före en klass av barn? “Hans käft bolmade runt oss.

 

Jag vissnade före hans nöjen. Ändå var jag oklokt, kände jag en bränn för att svara:

 

“Jag är inget barn, Tel’Nharssis. Jag är Narian Castigue, en mänsklig historiker från Havensong, och jobbar med Elven-ledamoten Kaolyen Greyborne. Jag har ett manuskript som talar om den stora Dragon King, Rok’Nhilthamos. Det är för detta ändamål vi hade hopp om att- ”

 

Därefter rördes djuren. Hans svans svänger över huvudet när fötterna stansade på ruinerna och hans klor grävde djupt in i isen. Hans lungor berusade i luft och värmde den och slog tillbaka genast i korta, torra puffar. Så starka var dessa vindar de fångade den kalla atmosfären och bildade manstora stormar som blinkade framåt och snabbt försvann.

 

“Den här saken runt mina fötter avskräcker mig från dig, Khazas. Det får mig att reflektera över besväret i vår pakt och påminner mig om min otåliga mage. ”

 

Khazas stannade på plats. Han hade inte flyttat en gång från kullarna. “Du har inte hört innehållet i hans förfrågan, Dragon.” Draken var orolig, och började takt med rasande skum i halsen.

 

“Jag kommer att tolerera ytterligare ett samtycke, Khazas. Se till att du ser denna mänskliga arrogans eller någon varelse eller varelse som skulle be om insikt i Dragonkindens transcendens! “Hans röst meddelade med hårda vindar och drev mig tillbaka i min inställning. Ljuset av blå frost i nacken sank i flimmer.

 

Som jag sedan har återkallat det här ögonblicket, kör det genom mitt hjärta och sinne, är jag övertygad om att om jag varit ensam hade jag flykt eller försökt fly. Ändå såg Khazas på mig som han gjorde vid foten av grottan, och i ett litet hörn av mitt hjärta kände jag mig trygg. Således svalkade jag torrt och förklarade …

 

“Den pergament vi har – eller jag har – verkar vara en kopia av ett gammalt avtal. Vi har kallat det “The Dragon Accord” och tror att det ska förklara något av varför våra folk har kommit att bo i Terminus … ”

 

Mina ord gick bort, för under mitt tal hade Tel’Nharssis fullständigt förvandlats inför oss. Det hände allting inom hans ögon, som för första gången ansåg min egen, skrikande i vind och ficklampans piskar. Draken uppträdde plötsligt så singel regal. Och genast blev jag medveten om hur gammal denna planet är, att även den legendariska High Mortal bredvid mig föregicks av Dragonkind.

 

“Berätta för mig om detta avtal, kära mänskliga.”

 

Här fördjupade dimman och i ett ögonblick kände jag Tel’Nharssis vinge dopp mellan Khazas och jag och slog mig långsamt bort från Dwarf King. Det var enkelt och med design. Tel’Nharssis ton minskade, lyfte, värmdes och började igen innan jag svarade.

 

“Min, men du har kommit långt … säkert har denna oupphörliga förkylning dig tunn. Kanske borde jag uppmana dig en eld, för hur kan två varelser diskutera någonting av riktig betydelse när så mycket krävs av en. “Blå försiktigt blåste han över en stor skål som hade varit dold under snön. Vilket element som helst däri fångades omedelbart. Flamman var blå och inte för varm, badning av rockens väggar i natura. Draken drog sin svans under hans käke som en scarf och vilade den helt på min nivå. Var det inte för hans alltför gästvänliga ton, skulle jag ha skrek.

 

“Nu, modig Narian. Har du detta dokument, helt intakt? Jag skulle vilja ge det min uppmärksamhet och läs den själv. ”

 

Innan jag kunde hysa ett svar, föll en enorm hammare framför mitt ansikte och avbröt den hjärtliga luften mellan Tel’Nharssus och mig själv.

 

“Vi är färdiga här, Narian,” Khazas ryckte.

 

I det jag bara kan beskriva som ett ögonblick av svart, primal terror, såg jag när draken sprang upp på bakbenen och utrustade sina vingar med ett djupt skrikande brus.

 

“Ingen bestämmer för mig, dvärg!”

 

Khazas kastade mig till sidan, kasta mig nästan i grotthålet som vi först hade gått ifrån. Trots drakens resning var hans egna hållning lugn, alarmerande så om inte för hans storlek och närvaro.

 

“Det finns ingen antagande på din suveränitet, Tel’Nharssis,” kasta Khazas den massiva hammaren i sina händer med en kort, suddig vridning innan han bröt den mot sin axel. “Inte heller bör det finnas på mig.”

 

Den krokiga draken smälte ögonen på dvärgskungen, vilket begränsade hans andetag till våldsamma utbrott.

 

“Du bedrar mig med plågor av obetydlighet, tvivlar på min uppfattning. Den här natten har varit en förutsägbar Dwarven snare. ”

 

“Det är inte sanningen”, erbjöd Khazas.

 

“Sanningen är som jag ser den.” Tel’Nharssis öga blinkade på mig och höll min blick. “Och så skall det vara i ögonen på alla sista Rhy’Vulrene på Nhystyrrok. Varje Watcher, Ender, Protector, Devourer och även Reignborn själva ska täcka himlen och grundas som Dragon Kings allomfattande andetag. När ett ord framgår att en nyfiken, okunnig människa har sina elaka fingrar klämda runt även en kopia av Rok’Nhilthamos signet-tunga, kommer riket på sitt folk att vända sig till aska och ben för att hämta det. ”

 

Hans tunga droppande saliv i tennens vagn. Hans ögon återvände till Khazas. “Och så skall det besöks på varje ras som utnyttjade honom i denna ojämnliga strävan.”

 

Jag bekänner att denna tirade minskade mig för att dunkla och jag knäböjde mot väggen i glödande bön. Med slutna ögon väntade jag bara på något av dessa stora varelser för att förlora den första strejken. Men motsatsen kom snabbt.

 

“Åh? Du ska väcka larm bland draken? “Khazas lätthet förblev oövervinnerligt. “Berätta för mig, Tel’Nharssis, har du återställt din plats bland dem?” Vid denna vinst vilde och något i honom höjdes, kortfattat.

 

“Och jag undrar om de kommer att uppfatta kvaliteten på dina avsikter denna natt så positivt som vi har.”

 

Vilken kunskap Khazas talade om drabbar effekten av dessa ord kraftigt på draken. Tel’Nharssis sa ingenting för ett ögonblick. Sedan med en plötslig tyngd drog han upp de mattade stegen i hans förfallna bostad.

 

“Avgång, dvärg. Medan jag fortfarande håller fasthållande. ”

 

Khazas sänkte huvudet något för att bekräfta. Han gled tillbaka hammaren till sin håll och tog sin kappa tillbaka över huvudets krona. I ett ögonblick tycktes allt vara klart.

 

Men i en sista uppsökningen vände sig Khazas i försoning. “Det var aldrig min avsikt att kontakta dig så, Tel’Nharssis. Jag kommer inte att skryta med det. ”

 

Fury vaknade igen och manifesterar sig i en skrämmande flamma från ormens mun. “Nog!” brölade han. I sin tur åtar vi oss till en snabb resa tillbaka ner på stenpassagen, och drakens sista ord jagade efter oss.

 

“Aldrig igen ska jag tillåta att ditt eländiga slag bryter mot mina länder, Dwarf. Må den kommande pesten svälja dig hela! ”

 

Jag sprang i farlig hastighet nerför grottorna, men tvekade aldrig. Snart befann vi oss vid foten av klipporna, en gång i sikte på natt och snö. Jag bröt genom dörröppningen och gingo efter andetaget, men mina lungor brann från kylan. Jag var bara tillåta mig att känna mig trygg.

 

Då noterade jag blodet överallt. Pooler av gammalt blod och en frisk flod som flyter till mig, men stanken var ömtålig och till skillnad från en klibbig, metallisk doft av ett slakteri. Jag tittade upp förskräckt och såg Rel-Cirin, hans ansikte mot klipporna med obsidian svärd på hans axel, droppande vått.

 

Han var tyst tills Khazas lämnade, rengjordes och klädde sedan sitt vapen och bekände: “Vi har inte mer tid.”

 

När jag stod såg jag kropparna. Tre av dem, delade öppna på olika sätt och en avbruten rent i hälften. Dessa varelser såg mänskliga, men ändå visst vissnade. Liksom allt vatten hade tömts ur deras lik. Deras rustning var ljus, vapen härlig men slät. Deras armar och ben bor omslag av våt duk. Med hänsyn till de döda helt, såg Khazas till klipporna när han gick över mig.

 

“The Ill Watcher”, viskade han.

 

Stående före månens breda skiva var en silhuett. Ännu högt på klipporna såg han en svår utmaning av dessa angripare vid våra fötter. Men om honom utstrålade en förvrängning, som för extrem värme. Det gjorde att månen själv verkar skaka. Hans armar vika och han stirrade ner på oss, ojämn.

 

I hans ansikte brände två ögon av svart flamma, men med en tainted, grönaktig nyans – verkligen ge färgen på ett blekt, sjukt utseende. Han talade ett ord som började som en viskning, men slutade med ett skrik –

 

“Snart.”

 

Efter några sekunder av observation vände han sig och försvann över klipporna. Månen återhämtade sig.

 

“Han prodding oss,” rel-Cirin kommenterade, bara då att han blickar tillbaka ner till oss. “De är inte redo för krig. Inte på våra länder. ”

 

“Nej,” svarade Khazas. “Men inte heller är jag rädd, är vi.”

 

Vid detta avgick vi, ut ur skuggan av ögonen på klipporna. Tillbaka till snöarna, båten och Khadassa. På den resan har jag informerat ingen, men du, Kaolyen. Och av Khazas tillåter jag mig att bara ge de mest diskreta, visande blicken – fast han inte har sett i Khadassa i nästan en vecka, som jag berättat.

 

Vad dessa händelser betyder för vår strävan är jag inte säker. Men jag är desto mer övertygad om att det är viktigt i alla avseenden och förpliktar dig till dess fortsatta förvaring.

 

Varnas och uppmuntras, vän.

Narian, 474 I.H.